. اقدام نوآورانه مشارکتی و عملیاتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در حوزه پیشگیری و کنترل اعتیاد ، اولین مورد از پنچ آسیب اجتماعی اولویت دار کشور
7 آوریل مصادف با 18 فروردین 1397 روز جهانی بهداشت بهانه ای شد تا مهمان صحبتهای دکتر محمد حسین صومی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز باشیم .
آقای دکتر صومی در خصوص کاربردی نمودن آموزش های دانشگاه برای مردم تا در اصلاح سبک زندگی شان موثر باشد و همچنین صنایع با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص حمایت از تولید داخلی در سال جدید چه فعالیتهایی صورت می گیرد ؟
از جمله رسالت های اصلی دانشگاههای علوم پزشکی، علاوه بر تربیت نیروهای متخصص برای ارایه خدمات تخصصی بهداشتی و درمانی، ایجاد ساختارهای ارتباطی موثر با جامعه و تلاش در مسیر افزایش سطح سواد سلامت عام جامعه است . ترجمه و انتقال دانش تخصصی در کنار تربیت متخصصان و کارشناسان دانشگاهی، آشنا با زبان و فرهنگ بومی جامعه به طراحی و اجرای پروژه های تحقیقاتی کارآمد کمک مینمایند و همزمان ، عموم جامعه و سازمانها و صنایع مختلف نیز میتوانند از مطالب علمی سازگار با فرهنگ و سطح سواد خود بهرمند شده و مهارتهای کسب شده را در تنظیم شیوه زندگی سالم بکار گیرند همچنین صنایع و کارخانجات مختلف به سهولت نیازهای خود را به سیستم تحقیق و توسعه دانشگاه ها منتقل می نمایند تا در حل مشکلاتشان از دانش بومی کشور بهره مند شوند . پرواضح است که چنین اقدامات ارزشمندی ما را در طی مسیر حرکت به سوی جامعه سلامت محور کمک خواهد کرد وایجاد دپارتمان مدیریت دانش در سازمان جهانی بهداشت در چند سال اخیر خود تاکیدی بر موثر بودن چنین رویکردی است .
آقای دکتر ظاهرا در دانشگاه برای آموزش از روشهای نوآورانه و کار آمدی استفاده می کنید لطفا در این خصوص توضیح دهید .
خوب ،وظیفه مربیان انتقال مفاهیم به بهترین شیوه ممکن می باشد ،تا تاثیر بیشتری در دریافت کننده پیام داشته باشد. مدل جامع سیستماتیک آموزش و ارتقاء سلامت:
Systematic comprehensive health education and promotion model (SHEPmodel) ابتکار جدیدی در عرصه ترجمه و انتقال دانش سلامت می باشد که توسط همکاران پرتلاش و عزیزم در دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تبریز با فلسفه و دکترین مدیریت دانش سلامت ، درجهت افزایش سطح سواد سلامتی مردمPublic health literacy ، به عنوان یکی از فاکتورهای اساسی در ارتقای سلامت، طراحی ، تدوین و به مرحله اجرا درآمده است.که نتایج ارزشمندی را نصیب دانشگاه کرده است .
دانشگاه علوم پزشکی تبریز افتخار دارد به عنوان فوکال پوینت طراحی و مدیریت برنامه های این مدل در سطح کشور با جلب نظر و حمایت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و سایر ارگان های مرتبط ، توانسته است در موضوعات ایدز-آنفلوانزا- التور- دیابت و سلامت دهان ودندان ویژه کودکان- نظام مراقبت سندرمیک - تب مالت – بیماریهای قلبی عروقی – سرطانها – هپاتیت و سواد ترافیکی بسته های آموزشی برای عموم جامعه تهیه و تدوین نمايد و با برگزاری آبشاری کارگاههای تربیت مربی TOT-TOS-TOPبصورت کشوری- استانی و شهرستانی موفق به آموزش بیش از 100 هزار نفر از همکاران سیستم سلامت کشور در هر دو حوزه درون و برون سازمانی وزارت بهداشت شود. و به تبع آن تعداد کثیری از مردم عزیز کشورمان در جلسات آموزشی SES و PES تحت آموزشهای های مستقیم سلامت قرار گرفتند.
آقای دکتر صومی در خصوص آسیب های اجتماعی که موضوع جدی جامعه فعلی ما هستند در این خصوص چه فعالیتی صورت گرفته است ؟
ارتقای سلامت( health promotion ) در مقطع کنونی از یک سو به طراحی و اجرای مداخلات آموزشی با هدف افزایش سطح سواد سلامت و از سوی دیگر به جلب مشارکت لایه های مختلف جامعه با برنامه های نظام سلامت و تامین محیط های حمایت کننده سلامت نیاز دارد.
موضوع اعتیاد به عنوان اولین مورد از پنچ آسیب اجتماعی اولویت دار کشور یکی از مهمترین چالشهای سلامت نیز میباشد که با توجه به موقعیت جغرافیایی ایران و همسایگی آن با کشورهای تولید کننده مواد مخدر و مسیر ترانزیت مواد به اروپا و آمریکا، نیاز به انجام اقدامات علمی، عملی و همه جانبه دارد که بر اساس کارتیمی و بین بخشی بنا شود. این فعالیتها باید هر سه جنبه پیشگیری، درمان و بازتوانی بیماران مبتلا به اعتیاد را هم در زمینه فردی و هم در زمینه اجتماعی شامل گردد.
خوشبتخانه باید اعلام کنم که مرحله تحقیق و بررسی های لازم در سال گذشته در دانشگاه صورت گرفت که نهایتا منتج به این شد که در راستای بهره گیری از توان تمام سازمانهای مسئول در این مرحله، بسته آموزشی با موضوع اعتیاد در دانشگاه علوم پزشکی تبریز تهیه گردد و به لطف الهی و با اجرای کشوری برنامه، بتوانیم باعث افزایش آگاهی ها و مهارتهای مردم علی الخصوص جوانان در مراقبت از خود در مقابل بیماری مهلک اعتیاد شده و در کاهش اثرات سوء یکی از آسیبها و معضلات جدی و اجتماعی این بیماری در جامعه، موفق باشیم.
آقای دکتر در تهیه این بسته آموزشی که فرمودید بسته آموزشی کامل و با کیفیتی هست آیا ارگانهای دیگری هم شرکت داشتند و آیا این آموزشها شروع شده و مردم به چه شکلی می توانند از این آموزشها استفاده کنند .
همانطور که گفتم در راستای بهره گیری از توان تمام سازمانهای مسئول در این مرحله، بسته آموزشی با موضوع اعتیاد با همکاری سازمان جوانان جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران، شورای اجتماعی وزارت کشور، ستاد مبارزه با مواد مخدر، مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت همکاری کرده اند و بسته آموزشی پیشگیری از اعتیاد با کیفیت عالی توسط همکارانم در معاونت اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی تبریز تهیه و تدوین گردید و شروع کارگاههای تربیت مربی برای بیش از 500 نفر از سرشاخه های سازمان جوانان جمعیت هلال احمر استانهای سراسر کشور از اردیبهشت ماه سال 1397 شروع خواهد شد . بناست شرکت کنندگان در این کارگاه ها بصورت آبشاری اندوخته های خود را به همسانان خود در تبریز و در نهایت به گروه های مختلف هدف منتقل کنند.
در فاز دوم برنامه قرار است تا تمام دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور با مشارکت در اجرای این برنامه، و با همکاری سایر ارگانهای ذیربط اقدام به افزایش سواد سلامت مردم در حوزه اعتیاد نمایند.
آقای دکتر صومی ما امیدواریم ضمن توسعه برنامه های این مدل، شاهد فراگیر شدن این تجربه موفق در سایر بخشهای سیستم سلامت نیز باشیم اگر مطلبی هست که بخواهید اضافه کنید بفرمایید .
بنده هم ضمن تشکر از حضور شما لازم می دانم از کلیه عزیزانی که در تالیف این بسته آموزشی با کیفیت، مشارکت فعال داشته اند تشکر نموده، توفیقات روز افزون کلیه خدمتگزاران عرصه سلامت را از درگاه خداوند متعال مسئلت نمایم و انشاءالله این اقدامات درمسیر اجتماعی نمودن سلامت و کاهش آلام مردم موثر باشد .