هیچ درمانی برای مرگ مغزی در دنیا وجود ندارد / اهدای عضو اهدای زندگی است
"هرگاه کسی باعث بقای نفسی شود مانند آنست که باعث نجات جان تمام انسان ها شده است"
سوره مبارکه مائده آیه ٣٢
به گزارش روابط عمومی معاونت اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی تبریز : دکتر طاهر اقدم معاون اجتماعی دانشگاه به مناسبت 31 اردیبهشت روز ملی اهدای عضو گفت : تنها راه ادامه حیات برای بیماران مبتلا به نارسایی پیشرفته قلب و کبد و بهترین درمان برای مبتلایان به نارسایی کلیه، پیوند عضو می باشد و این در حالی است که اعضای سالم افراد دچار مرگ مغزی، در بیشتر موارد به نیازمندان عضو اهدا نمی شود .
دکتر طاهر اقدم گفت : مرگ مغزی توقف کامل و برگشت ناپذیر همه فعالیت های مغز است که هیچ درمانی برای آن در دنیا وجود ندارد . فردی که دچار مرگ مغزی می شود هرگز قادر به زندگی دوباره نخواهد بود . ایشان ضربه به ناحیه سر ، سکته های مغزی و نرسیدن اکسیژن طولانی مدت به مغز ومسمومیت ها را از علل اصلی مرگ مغزی نام برد .
این متخصص مغزو اعصاب و استاد دانشگاه در مورد تفاوت مرگ مغزی با کوما گفت: کوما کاهش فعالیت در مغز است و احتمال برگشت هوشیاری وجود دارد . ولی مرگ مغزی ، توقف کامل و برگشت ناپذیر در عملکرد مغز است و در واقع مغز در این شرایط ، حیاتی ندارد. در حالت کوما ممکن است شخص بعد از طولانی زنده بماند یا هوشیار شود ولی در مرگ مغزی فرد حتما بعد از چند روز فوت خواهد نمود.
دکتر طاهر اقدم در خصوص زندگی نباتی و تفاوت آن با مرگ مغزی اظهار کرد : زندگی نباتی معمولا بعد از کوما رخ می دهد و در این حالت شخص بیدار به نظر می رسد (چشمانش باز است) و دارای یک سری حرکات غیر ارادی اعضای خویش است ، هیچ عملکرد ذهنی و شناختی ندارد. در واقع بیمارانی هستند که بدنبال آسیب شدید مغزی برای سالهای متمادی زنده می مانند و به نظر هشیارند، بدون اینکه با محیط اطراف خود ارتباطی برقرار کنند.
دکتر طاهر اقدم در مورد وضعیت اعضا بدن در مرگ مغزی گفت : قلب به دلیل دارا بودن سیستم خودکار در صورت رسیدن اکسیژن به آن تا مدتی می تواند به کار خود ادامه دهد.ولی در حالت کلی بعد از اینکه مرگ مغزی اتفاق افتاد عملکرد اعضای بدن یکی بعد از دیگری مختل شده و در نهایت از کار می افتند. این مدت از چند ساعت تا چند روز می تواند متغیر باشد.به همین دلیل است که عمل اهدا اعضا هرچه سریعتر باید انجام گیرد.
ایشان با بیان اینکه نسبت اهدای عضو در استان آذربایجان شرقی با توجه به فرهنگ سازی های صورت گرفته نسبت به سالهای گذشته رشد بهتری داشته است . در مورد شرایط اهدا کننده عضو گفت : هرفردی می تواند در صورت بروز مرگ مغزی و با رضایت بستگان ، اهدا کننده عضو یا نسج باشد و در واقع شرایط پزشکی فرد در زمان مرگ مغزی ، تعیین کننده اصلی قابلیت فرد برای اهدا خواهد بود.
وی در پایان افزود : د رحال حاضر از نظر پزشکی کلیه ها ، کبد، قلب، ریه ، لوزالمعده و روده جزواعضای قابل اهدا محسوب می شوند و قرنیه ، استخوان ، سیاهرگ ، غضروف ، دریچه های قلبی ، پوست و تاندون نیز جزو نسوج قابل اهدابه حساب می آیند .
شعر زیبای شاعر ایمان میرزایی در خصوص اهدای عضو
اگر مرگ روزی به من چیره شد
سیه پیشِ چشمم جهان تیره شد
نبخشیدم اعضای سالم به گور
به ذهنم کند حالِ ناخوش خطور
بر آنکس که می نالد از درد دل
به است دل به او داد نه بر خاک و گِل
نخواهم شدن سوتک و نی لَبَک
نه هم کوزه با سرنوشتِ تَرَک
نگفتم که با کوزه گر دشمنم
نه عذری پیِ کودکان جستنم
اگر دل نبخشم به جسم دگر
نباشد دگر کودک و کوزه گر
الا وارثان تنِ بی دمَم
به اهدای عضوم من امضا دهم
خوشا آنکه اینگونه آرد بجای
نکو بندگی را به پیش خدای