حامد محمدی کنگرانی، روانشناس و عضو کمیته رسانه انجمن روانپزشکان ایران گفت: فیلم میتواند به عنوان یک ایجاد کننده رفتارهای نادرست مطرح باشد و هم تعدیل کننده رفتارهای نادرست.
به گزارش پایگاه معاونت اجتماعی وزارت بهداشت؛ جشنوارههایی همچون جشنواره فیلم سلامت با بزرگداشت و جایزه دادن و تشویق کردن افراد از آنها بخواهند تا جایی که ممکن است از ویژگیهای مثبت غذایی، ورزش کردن و سیگار در فیلمها به صورتی که به جذابیت فیلمها لطمه نزند، استفاده کنند.
حامد محمدی کنگرانی، روانشناس و عضو کمیته رسانه انجمن روانپزشکان ایران در خصوص بحث دخانیات و اختصاص جایزه ویژه سومین جشنواره فیلم سلامت به بهترین فیلم عاری از دخانیات، گفت: سیگار در همه جای دنیا فروخته و استفاده میشود و درآمد بسیاری هم برای کشورها ایجاد میکند. در مورد اینکه سیگار برای سلامتی ضرر دارد و موجب بروز بیماریهای مختلفی میشود شکی نیست و این ثابت شده است. از طرفی موارد زیادی همچون غذاهای چرب، فست فود، الکل، آلودگی هوا و… هم ضرر دارد. پس چرا ما زمانی که در مورد سیگار صحبت میکنیم، موضوع نگران کنندهتر میشود؟ اولا میزان عوارضی که سیگار دارد بسیار زیاد است، دوم اینکه میزان مصرف آن در جهان شایعتر است.
وی افزود: هر فردی برای سیگار کشیدن آزاد است ولی موضوعی که مهم است تاثیر سیگار روی اطرافیان است. از طرفی به نظر من هنر، رسالتی برای آموزش دادن ندارد بلکه آموزش دادن بر عهده آموزش و پرورش و رسانه است. اما چه بهتر که یک اثر هنری بتواند تاثیرات مثبتی در بهبود الگوی زندگی بگذارد. وقتی در مورد سینما صحبت میکنیم، میدانیم که سینما به عنوان هنر هفتم به علت شخصیتپردازی و همذات پنداری که مردم با شخصیت اصلی دارند، میتواند به شدت روی افراد تاثیرگذار باشد. شاید یک نقاشی یا یک قطعه موسیقی به اندازه یک اثر سینمایی تاثیرگذار نباشد. یک فیلم میتواند تاثیر تصویری بر حافظه فرد داشته باشد و اثر ماندگارتری بگذارد. برای همین فیلم میتواند به عنوان یک ایجاد کننده رفتارهای نادرست باشد و هم تعدیل کننده رفتارهای نادرست باشد.
عضو انجمن روانشناسان ایران با بیان اینکه در کشور ما سیگار کشیدن یک هنرمند در فیلم ممنوع است در حالی که استعمال و فروش آن آزاد است، ادامه داد: به نظرم مجامع مختلفی مثل جشنواره فیلم سلامت میتوانند با بزرگداشت و جایزه دادن و تشویق کردن افراد از آنها بخواهند تا جایی که ممکن است از ویژگیهای مثبت رفتاری در زمینه غذایی، ورزش کردن و سیگار در فیلمها به صورتی که به جذابیت فیلمها لطمه نزند، استفاده کنند.
وی با اشاره به آموزش از طریق فیلم و رسانه عنوان کرد: در هر حال در همه جای دنیا از فیلمهای مستند و یا سفارشی برای آموزش استفاده میکنند. متأسفانه در کشور در زمینه تولید و پخش فیلمهای مستند ضعیف هستیم و در زمینه فیلمهای آموزشی هم جایگاهی نداریم، چون در واقع رسانهای نداریم که در آنجا این آثار را پخش کنیم و مردم تحت تاثیر قرار بگیرند. ممکن است برخی فیلمسازان به سبب دلایل شخصی برخی از مسائل را در فیلمهایشان آموزش دهند و یا بگنجانند به شرطی که به ساختار درام و جذابیت داستانی ضربه نزند.
محمدی کنگرانی یادآور شد: نکته دیگر بحث سلبریتیهاست. بعد از اینکه مهران مدیری در نشست خبری فیلم «ساعت پنج عصر» مقابل اهالی رسانه سیگار کشید این موضوع بیشتر مورد توجه قرار گرفت. به عنوان مثال ورزشکاران حق سیگار کشیدن ندارند، این موضوع همه جای دنیا وجود دارد، چون سیگار مخالف ورزش است و فردی که خود را ورزشکار میداند و از آن راه ارتزاق میکند نباید کارهایی که مخالف حرفهشان است را انجام دهند. به هر حال درست است که سیگار کشدن، امری قانونی است ولی فضیلت محسوب نشده و فعالیتی سالم و پسندیده نیست. به همین خاطر نباید میان جمع انجام شود.
وی با اشاره به سیگار کشیدن خانمها و به خصوص هنرمندان زن تأکید کرد: اکنون در اکثر کشورهای دنیا آمار افراد سیگاری ثابت است، به این صورت که تعداد مردان سیگاری در حال کاهش است ولی تعداد زنان سیگاری به دلایل مختلف در حال افزایش است. ما در سینمای خودمان- به دلیل تابو- چندان سیگار کشیدن خانمها را نمیبینیم. این واقعیت جامعه ماست که سیگار کشیدن توسط زنان به شدت در حال افزایش است. ما در بین هنرمندان خانم افراد سیگاری بسیاری هم داریم. این یک معضل جهانی است و حساسیت روی آن به دلیل تاثیرات زیادی است که سیگار بر روی بدن خانمها میگذارد. خانمها از طرفی به شدت در حال خرج کردن برای پوست و زیبایی هستند و از طرفی هم سیگار میکشند که تناقض ایجاد کرده است. به نظرم این موضوع در آینده هم افزایش پیدا میکند.
محمدی کنگرانی اضافه کرد: به نظرم برگزاری جشنوارههایی از این دست میتواند موثر باشد اما تاثیر بسیار اندکی دارد. اما در این دو دوره که جشنواره فیلم سلامت برگزار شد، رویکرد سفارشی بودن آن تغییر کرده است. فیلمها هم از لحاظ ساختاری و حرفهای مورد بررسی قرار میگیرند برای همین در این چند سال جذابیت آن بیشتر شده و میتواند تاثیرگذار باشد. البته تاثیرگذاری آن زمانی بیشتر میشود که برای عامه مردم باشد. متاسفانه ما سالهاست که تلویزیون را از دست دادهایم و اثرات این جشنوارهها کوتاه و محدود است. به هر حال برگزاری آن بهتر از برگزار نشدنش است.
سومین جشنواره فیلم سلامت توسط موسسه آوای هنر سلامت و از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از ۱ تا ۵ شهریور ۹۷ به دبیری دکتر محمد کیاسالار برگزار خواهد شد.