مددکاری اجتماعی دردانشگاههای علوم پزشکی کشور را به سمت تخصصی شدن، هدایت میکنیم /تلاش اداره کل مدد کاری اجتماعی وزارت بهداشت در راستای کاهش هزینههای نظام سلامت و کاهش طول درمان است
رئیس اداره مددکاری اجتماعی وزارت بهداشت با تاکید بر رویکرد مددکاری جامعهای و مراقبت اجتماعی، اداره مددکاری اجتماعی وزارت بهداشت، گفت: با تعریف پروتکلهای پایه و تخصصی، مددکاری اجتماعی دردانشگاههای علوم پزشکی کشور را به سمت تخصصی شدن و پیشگیری هدایت میکنیم.
دکتر سید محمد حسین جوادی در گفتگو با روابط عمومی معاونت اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی تبریز با بیان این مطلب اظهار کرد : فلسفه انتقال مددکاری اجتماعی از معاونت درمان به معاونت اجتماعی به رویکردهای کلان وزارت بهداشت باز میگردد و این اقدام به منظور جاری و ساری شدن نگاه اجتماعی در تمامی رویکردهای وزارت بهداشت انجام شد.
وی در ادامه با بیان این که حدود ۲۵ درصد از فرایند سلامت در حوزه بهداشت و درمان و ۷۵ درصد آن در حوزه اجتماعی است، اضافه کرد: با انتقال مددکاری اجتماعی به معاونت اجتماعی، تغییر رویکردها را شروع کردیم، به طوری که به جای نگاه زیستی و درمانی صرف به انسان، رویکرد زیستی روانی و اجتماعی را مدنظر قرار دادیم.
وی بیان کرد: تیم مددکاری در کنار کار تخصصی همراه با تیم پزشکی در بیمارستان، در حوزه مددکاری جامعه نیز فعال بوده و در این مورد ما به دنبال این نیستیم که وقتی فردی بیمارمی شود ، تیم مددکاری پس از مراجعه به بیمارستان شروع به مداخله کند، اکنون به محیط و سیستمهای بیرونی نیز توجه داریم و یک سری برنامههای تخصصی را در این حوزه پیشبینی کردهایم.
دکتر جوادی در ادامه با بیان این که بخش عمدهای از هزینههای تحمیلی بر دوش نظام سلامت ناشی از هزینههای تحمیلی اتباع بیگانه در کشور و تصادفات جادهای میباشد، عنوان کرد: سالانه هزینهای که از سوی اتباع بیگانه در کشور تحمیل نظام سلامت می شود و هزینهای که نظام سلامت بر اثر سوانح رانندگی متحمل میشود و همچنین هزینه بیماران ارجاع داده شده از سوی نظام قضایی به دلایل خشونت خانگی و کودک آزاری، هزینه های کلانی را برای نظام سلامت به همراه دارند.
وی با اشاره به برخی برنامهها در راستای پیشگیری اجتماعی از بروز بیماریها و آسیبهای مذکور اضافه کرد: به عنوان مثال برای پیشگیری از بروز تصادفات جادهای و هزینههای ناشی از آن باید دادههای موجود را تحلیل ثانویه کرد و سپس از طریق نظام شبکه در گروههای پرخطر مداخله انجام داد یا برنامههایی برای سلامت اتباع در قالب کانونهای محلی و نظام شبکه داشته باشیم.
وی در ادامه با اشاره به هزینههای تحمیلی و بار روانی اجتماعی و اقتصادی خودکشی در جامعه، گفت: برای پیشگیری از این معضل نیز برنامههایی داریم و از طریق مداخله در ساختار خانواده در صدد پیشگیری هستیم.
رئیس اداره کل مدد کاری اجتماعی وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنانش با بیان این که تلاش این اداره کل در راستای کاهش هزینههای نظام سلامت و کاهش طول درمان است، بیان کرد: این هدف از طریق تعامل با نظامها و سیستمهای مختلف مثل سیستم حمایتهای اجتماعی، خانواده، محیط اجتماعی فرد، بیمارستانها و تیم درمان محقق میشود.
وی در پایان خاطر نشان کرد: ضمن ارائه سرویس به بیماران با تحلیل ثانویه دادههای حاصل از آن، برای مداخلات بعدی برنامه ریزی میکنیم و تلاشها برای حمایت یابی و جلب مشارکت خیرین و نهادهای غیر دولتی از طریق مشارکت کنندگان است و برای عملی شدن این مهم نیاز به مددکاران اجتماعی متخصص و دانش آموخته این رشته داریم.