با گذشت بیش از نیم قرن از رفتن مرحوم جبّار باغچهبان آن معلم مهربان و مؤسس مدرسه ناشنویان هنوز به نقطه مطلوب به رسمیت شناختن «زبان اشاره» نرسیدهایم
صفدر دوام
براى اظهار مطالبات خود در هر مکان عمومى از مترو گرفته تا ادارات و مراکز درمانى و مراکز آموزشى با مشکل درک مخاطب مواجه است!
او نمىتواند مثل بقیه خواسته و یا دغدغههاى اجتماعى خود را با زبان روزمره اجتماع بیان کند و در دریچهاى شیشهاى بدون شنیدن صداى مقابل گرفتار مىباشد.
راه چاره شنیدن او مثل دیگر همنوعان به رسمیت شناختن زبان اشاره است؛ همان که ترکیب هم زمان شکل، جهت و حرکت دستان، بازوها یا بدن و حالات صورت برای بیان سلیس افکار گوینده در یک کلمه اشاره استفاده میکند.
نه تنها در تقویم ملّى بلکه در روزنگار بینالمللى روز ٣٠ سپتامبر میلادى، برابر با هشتم مهرماه خورشیدى، روزى به نام ناشنوایان ثبت شده است. جامعه هدفى که با وجود تعریفهاى توانبخشى سازمانهاى حمایتى هنوز در گیرودار شنیدن مخاطب گرفتار است؟
!
ناشنوایى را معلولیت پنهان تعریف کردهاند؛ از این رو بسیارى از کودکان ما در سالهاى آغازین درس و بحث مدرسه به دلیل گرفتار بودن این معلولیت درس معلم را نمی شنوند و در مسیر روزانه هم صداى بوق هشدار رانندگان و بسیار شنیدنىهاى دیگر را.
خدا رحمت کند! مرحوم جبّار باغچهبان دههها پیش دردِ ناشنوایى را درک نمود و در پى چارهاى اساسى بود. او مبتکر آموزش روش حساب ذهنی به ناشنوایان کشور محسوب مىشود، اما با گذشت بیش از نیم قرن از رفتن آن معلم مهربان و مؤسس مدرسه ناشنویان هنوز به نقطه مطلوب به رسمیت شناختن «زبان اشاره» نرسیدهایم.
بسترسازى محیط براى معلولان جسمى همیشه دغدغه اصحاب رسانه و کنشگران اجتماعى بوده که اکنون به رسمیت شناخته مىشود، اما تصویب قانونى براى ایجاد پل ارتباطى بین ناشنوایان مراجعهکننده به مراکز درمانى، آموزشى، ورزشى و دهها مورد دیگر هماکنون نیاز غیرقابل انکار جامعه ما محسوب مىشود!
ابتکار خوب رسانه ملّى در سالیان پیش توجه به زبان اشاره در اخبار روز و پخش دیگر برنامهها بوده است، با این حال هنوز راهى طولانى براى درک معلولان ناشنوا در رسانهها و دیگر سازمانها در پیش داریم و این با مشارکت همگانى امکانپذیر مىباشد.
بیش از ٢۴٠ هزار معلول ناشنوا در کشور از خدمات توانبخشى سازمان بهزیستى بهره مىبرند. سمعک و وسایل جانبى آن با افزایش نرخ ارز بدون تردید این خدمات را با مشکل مواجه کرده است، اینجا تصمیم مدبرانه قانونگذاران در جهت اختصاص بودجه مناسب اقدامى لازم براى رفع دغدغههاى شنیدارى جامعه هدف محسوب مىشود.