برای نمایش بهتر وب سایت از ورژن جدید مرورگر فایرفاکس یا گوگل کروم استفاده نمایید.

دانلود ورژن جدید فایرفاکس دانلود ورژن جدید کروم
تاریخ : يکشنبه 7 بهمن 1397
کد 494

همزمان با پویش ملی مبارزه با سرطان مطرح شد

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت : 30 تا 40 درصد سرطان ها با حفظ وزن مطلوب، تغذیه صحیح و بهبود شیوه زندگی قابل پیشگیری هستند.

 

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، گفت: سرطان بعد از بيماري هاي قلبي - عروقي به عنوان مهمترین عامل مرگ و مير در كشورهای دنیا و از جمله کشور ما مطرح است و طی دهه های آینده اولین عامل مرگ و میر به ویژه در کشورهای در حال توسعه خواهد بود.

به گزارش وبدا، دکتر زهرا عبداللهی همزمان با پویش ملی مبارزه با سرطان با بیان این مطلب، افزود: 30 تا 40 درصد سرطان ها با حفظ وزن مطلوب، تغذیه صحیح و بهبود شیوه زندگی قابل پیشگیری هستند.

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار داشت: مصرف نامطلوب و زیاد چربی ها، نمک، قند و شکر، طبخ نامناسب غذا و استنشاق مکرر بخار روغن سوخته از عوامل تغذیه ای است که احتمال بروز سرطان را افزايش می دهند.

وی در ادامه بیان کرد: مصرف زیاد انواع چربی ها، روغن ها و مواد غذايی  چرب و سرخ شده، شانس ابتلا به سرطان ها به ویژه سرطان پروستات، کولون، ریه و پستان را افزایش می هد. اسيد های چرب ترانس و اشباع (در کيک ها، کلوچه ها، کراکرها، غذاهای حيوانی، مارگارين، روغن سرخ کرده و چيپس) خطرناک ترين چربی ها هستند، بنابراين توصيه می شود که بيشترين چربی مصرفي روزانه از منابع چند غير اشباعی و تک غير اشباعی از جمله روغن هاي گياهي مايع، روغن زيتون، مغزها و ماهی باشد.

دکتر عبداللهی ادامه داد: مصرف غذاهای شور و پرنمک و نمک سود شده احتمال بروز سرطان معده را افزایش می دهد. حداکثر میزان مجاز مصرف نمک در روز حدود 5 گرم در افراد زیر 50 سال و کمتر از 3 گرم در افراد بالای 50 سال، کودکان، مبتلایان به فشارخون بالا و بیماری های قلبی - عروقی است که شامل نمک موجود در مواد غذایی به طور طبیعی، نمک اضافه شده به غذا و نمک موجود در محصولات صنعتی است.  

وی درخصوص روش نامناسب تهيه و طبخ مواد غذايي گفت: بعضي از روش هاي نادرست طبخ مواد غذايي مانند سوختن گوشت در اثر کباب کردن موجب تولید ترکیبات سرطان زا می شود. به علاوه فرآوري گوشت ها در مواردي مانند انواع گوشت هاي دودی شده، نمک سود شده و يا اضافه كردن مواد شيميايی و نگهدارنده های غیر مجاز و استفاده زیاد از آنها در صنايع غذايي مثلا "در انواع سوسيس، کالباس، هات داگ"، خطر سرطان زایی دارد.

وی افزود: قرار گرفتن مكرر در معرض بخار روغن هاي مورد استفاده براي سرخ كردن سريع غذا (بدون استفاده از دستگاه تهويه و دودكش براي دفع بخارات حاصل از روغن) از علل زمینه ساز سرطان ریه معرفی شده است.

دکتر عبداللهی افزود: مصرف زیاد قند، شانس ابتلا به سرطان را افزایش می دهد. در حقیقت، مقادیر زیاد قند و شکر، سمومی را در بدن تولید می کنند که باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان می شود. مصرف محصولات غذایی دارای قند افزوده مانند نوشابه های گازدار، آب میوه های صنعتی و سایر نوشیدنی هایی که مقدار زیادی شکر دارند، خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده را افزایش می دهند.

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، عوامل تغذیه ای كه سبب پيشگيري از سرطان مي شوند را آنتی اکسیدان ها، میوه و سبزی، فیبرهای غذایی، اسید فولیک، ویتامین دی و کلسیم نام برد و گفت: آنتی اکسیدان ها گروهی از ترکیبات در مواد غذایی هستند كه مي توانند رادیکال های آزاد (عوامل ایجادکننده سرطان) را در بدن از بین ببرند و یا مانع از شکل گیری آنها شوند. مهمترین آنتی اکسیدان های بدن ویتامین های C ، E، سلنیوم و کاروتنوئیدها هستند. 

وی افزود: این ویتامین ها عمدتا در موادی مانند مرکبات، فلفل سبز، توت فرنگی، گوجه فرنگی، بروکلی و سیب زمینی شیرین، ذرت، مغزها، زیتون، سبزی های برگ دار و سبز، روغن های گیاهی و سبوس گندم، هویج، میوه های نارنجی رنگ، کدو حلوایی، طالبی، سبزی های سبز تیره، کلم پیچ، اسفناج، ذرت، تخم مرغ، گریپ فروت صورتی و هندوانه، گردو، بادام، فندق، پسته، ماهی و ساير غذاهای دریایی، قلوه، جگر و مخمرها یافت می شوند.

دکتر عبداللهی اظهار داشت: احتمال بروز برخی از سرطان ها در افرادی که روزانه حداقل 5 واحد (حدود 400 گرم) ميوه و سبزی مصرف می کنند، کمتر است. برای پيشگيری از سرطان و ساير بيماری های مزمن هم، مصرف روزانه حداقل 5 واحد از میوه ها و سبزی های متنوع  مصرف كنيد. یک واحد میوه معادل یک عدد میوه متوسط یا یک لیوان میوه حبه ای یا یک چهارم از طالبی و معادل آن خربزه یا هندوانه و یک واحد سبزی معادل یک لیوان سبزی برگی خام یا نصف لیوان سبزی پخته است.   

وی ادامه داد: میوه ها، سبزی ها، حبوبات و غلات سبوس دار حاوی فیبر هستند و افزایش مصرف فیبر با کاهش بروز سرطان به ویژه سرطان های دستگاه گوارش ارتباط دارد.

وی بیان کرد: ارتباط بين مصرف منابع غذایی غني از فولات مانند حبوبات، سبزیجات برگی مانند اسفناج و مرکبات با كاهش انواعي از سرطان ثابت شده است. 

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، گفت: افزایش مصرف ویتامین D و کلسیم با کاهش احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ و سینه ارتباط دارد.

وی درخصوص پيشگيري از سرطان توصیه کرد: غذاهای کم چرب، كم شيرين و کم نمک مصرف کرده و از انواع لبنيات کم چرب و کم نمک استفاده کنید (شير، ماست و پنير کم چرب و کم نمک و دوغ کم نمک)، مصرف غذاهای چرب به ويژه با منشا حيوانی را محدود کنيد.

دکتر عبداللهی ادامه داد: از روغن های گياهی در حد محدود و کنترل شده استفاده کنيد. مصرف غذاهای پر نمک و نمک سفره را محدود کنيد و مقدار نمک را در تهيه غذا کاهش دهيد و در عوض از انواع ادويه ها و چاشنی هاي گياهي برای طعم دار کردن غذاها استفاده کنيد.

وی افزود: مصرف قند و شکر را کاهش داده و به جای شکر سفید از شکر قهوه ای استفاده کنید. صرف غذاهای آماده و کنسرو شده را کاهش دهيد، نمکدان را از سفره حذف کنید، غذاهای نمک سود و دودی مصرف نکنید و غذاها را به شکل سالم تهيه، نگهداری و مصرف کنید.

وی در ادامه افزود: غذاهای فاسدشدنی را در يخچال نگهداری کنید، غذای نيم سوخته و سوخته را مصرف نکنيد (کباب سوخته، جوجه کباب سوخته ، نان سوخته، ته ديگ سوخته، پياز داغ سوخته، سيب زمينی سرخ کرده سوخته)، از مصرف غذای طبخ شده ای که به مدت زياد مانده باشد خودداری کرده و حداقل 5 واحد در روز سبزی و میوه مصرف کنید.

دکتر عبداللهی خاطرنشان کرد: از قرار دادن بطری های آب پلاستیکی (یک بار مصرف) در فریزر یا جایخی یخچال و استفاده از آب یخ زده در آنها خودداری کنید، از مصرف آب بطری هایی که مدت طولانی در مجاورت نور آفتاب و حرارت قرار گرفته اند خودداری کنید و از پر کردن مكرر بطری های پلاستیکی یک بار مصرف با آب و نوشیدن آن خود داری کنید. در صورت تهيه غذا از خارج از منزل و يا غذا هاي نذري نیز، دقت کنید که بسته بندي هاي سالم و غير پلاستيكي داشته باشند.

گفتنی است، اول تا هفتم بهمن ماه 1397 پویش ملی مبارزه با سرطان در سراسر کشور برگزار می شود.
  • تایید شده
  • در 1397/11/07
  • ساعت 7:50